Onze Metalbird 'skries' in de Friese polder – Metalbird Netherlands

GEMAAKT IN EUROPA

LEVENSLANGE GARANTIE

GRATISVERZENDING VANAF € 75

GEMAAKT IN EUROPA

LEVENSLANGE GARANTIE

GRATISVERZENDING VANAF € 75

GRATIS VERZENDING BIJ EEN BESTELLING BOVEN DE $75

Onze Metalbird 'skries' in de Friese polder

GROTE GRUTTO

Op de akkers van Bote de Boer in het Friese dorpje Tjerkwerd staat nu een Metalbird Grutto van 3 meter te pronken. Mooi is ie hè! We zijn trots dat we op deze manier mogen bijdragen aan de bescherming van het leefgebied van de Grutto.

De Boer heeft sinds een aantal jaren zijn land zo ingericht dat weidevogels kunnen broeden en het land kunnen gebruiken om te nesten en hun jongen groot te brengen. Het land wordt vanaf maart tot nu onder water gezet waardoor er een goede weidegrond ontstaat en waar grutto’s neerstrijken om te foerageren.
De grutto is in 2016 uitgeroepen tot onze nationale vogel. Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland. Driekwart van de grutto’s broedt bij ons. De grutto broedt in open grasland, vooral op vochtige tot natte klei- en veengronden. Veel vogels broeden in Friesland. 
Maar de grutto heeft het zwaar. 2020 gaat de boeken in als het slechtste broedseizoen tot nu toe voor de grutto in weidevogelbolwerk Friesland. Nog niet één op de tien paartjes die aan een nest begonnen, wisten een jong groot te krijgen. “In de zeventien jaar dat we nu onderzoek doen aan grutto’s hebben we nog niet eerder zo’n slecht resultaat gezien” , zegt Jos Hooijmeijer, onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen.
Als dank voor hun jarenlange inzet voor weidevogels kregen De Boer en zijn gezin het kunstwerk aangeboden van de agrarische natuurvereniging in deze streek, Collectief Súdwestkust. Ronny Cuperus, gebiedscoördinator van het Collectief Súdwestkust, initieerde de komst van het stalen kunstwerk. Het onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen, dat enkele jaren geleden een tijdelijke houten grutto op het land plaatste met de tekst ‘Bote’s Paradijs’, inspireerde hem. Met financiële steun van verschillende organisaties lukte het om tot een nieuw kunstwerk te komen. Henk Lakeman van Metalbird is de maker.
De grutto is 3 meter hoog en gemaakt van cortenstaal. Dit staal krijgt door de weersinvloeden een roestlaagje met een diep roodbruine kleur waardoor het beeld mooi kleurt bij het groen van de weide. Een landmark midden in in het Friese weidelandschap en eerbetoon aan de geliefde grutto.