Birdlife Critical Collection – Metalbird Netherlands

GEMAAKT IN EUROPA

LEVENSLANGE GARANTIE

GRATISVERZENDING VANAF € 75

GEMAAKT IN EUROPA

LEVENSLANGE GARANTIE

GRATISVERZENDING VANAF € 75

Doe met ons mee in de race
tegen het uitsterven.

BirdLife International, 's werelds grootste natuurbeschermingspartnerschap, heeft een programma genaamd‘ Preventing Extinctions' waarvan de volledige focus is om te voorkomen dat alle vogelsoorten wereldwijd uitsterven! En we werken met hen samen (noem een cooler duo, we dagen je uit) en brengen de Criticals-collectie uit.

DE CRITICALS COLLECTION

Onze Criticals-collectie is een reeks van vier extreem bedreigde vogels, zorgvuldig weergegeven door onze geweldige artiesten. Helaas hebben deze vier soorten niet allemaal organisaties die specifiek aan hun zorg en bescherming zijn toegewijd, dus de beste manier om te helpen is door te doneren aan groepen met het grootste bereik en impact, evenals de mogelijkheid om lokale ondersteuning te bieden. We willen dat de fondsen het maximale goed doen voor het grootste aantal bedreigde vogels, en we zijn ervan overtuigd dat het voorkomen van uitsterven dat voor elkaar kan krijgen.

Aangezien sommige van deze vogels angstaanjagend kleine populaties hebben van tussen de 80-250 wereldwijd, is het mogelijk dat onze ontwerpen de vogels zelf overtreffen, een huiveringwekkende maar uiteindelijk stimulerende gedachte, en een die ons motiveert om er alles aan te doen om deze populaties te zien groeien en uiteindelijk te laten gedijen.

Met 30% van alle winst die rechtstreeks naar ‘Preventing Extinctions’ gaat, weten we dat we een tastbaar, zelfs levensveranderend verschil maken voor bedreigde vogels. We zouden vereerd zijn als je ons zou helpen.

Kakapo

Laysaneend

Lepelbekstrandloper

Manumea

“Als een bos dat door een kritisch bedreigde soort wordt bezet groot genoeg is, goed beschermd en goed beheerd, dan moet de betrokken vogel overleven”

Roger Safford, Senior Programme Manager, Preventing Extinctions

Dit is het probleem echter. Zelfs als je niet uit onze Criticals-collectie bestelt, raden we je aan om rechtstreeks aan BirdLife te doneren om uitsterven te voorkomen; omdat ze het onbaatzuchtige, onschatbare werk doen om bedreigde soorten in leven te houden en proberen hun aantal te vergroten. Voor deze vogels is de grens tussen bedreiging en uitsterven dun en is hulp dringend nodig. We maken het zo gemakkelijk mogelijk door een donatieknop op onze website te plaatsen die het geld rechtstreeks naar hen stuurt!

Bedankt dat je dit hebt gelezen en dat je een vriend voor de vogels bent. We hopen echt dat je ons helpt bij het ondersteunen van ernstig bedreigde vogels, hier en over de hele wereld.

Hoe maakt het Preventing Extinctions-programma van BirdLife International impact?

BirdLife International is al meer dan een eeuw operationeel en is een wereldwijde stem voor de natuur. Ze werken met 117 partners over de hele wereld, hun onvermoeibare en verreikende inspanningen om hun nalatenschap als een moedige pleitbezorger voor de natuurlijke wereld te versterken. Het is een erfenis van diepe impact, waar je nu deel van uit kunt maken.

Onze planeet bevindt zich in het midden van zijn zesde massa-extinctie, met klimaatverandering, vernietiging van habitats en andere menselijke activiteiten die de diversiteit van het leven op de planeet verwoesten. Maar hoewel de crisis onmiskenbaar dringend is, is er ook hoop. Mensen kunnen enorme uitdagingen creëren – maar met voldoende ondersteuning, toewijding en middelen kunnen we ze ook omkeren.

Er zijn enkele bijzonder glanzende voorbeelden in de vogelwereld. Uit hun vlaggenschiprapport, State of the World's Birds, blijkt dat er sinds 2000 25 vogelsoorten uit de categorie Kritisch bedreigd zijn gered dankzij instandhoudingsmaatregelen. En dan hebben we het nog niet over de 21-32 vogelsoorten die zonder tussenkomst helemaal zouden zijn verdwenen.

Veel van dit herstel is mogelijk gemaakt met behulp van het Preventing Extinction-programma van BirdLife. Ondersteund door onze wetenschap, werken ze door ‘soortkampioenen’ – individuen of organisaties die financiering verstrekken – te koppelen aan ’soortbeschermers’ – vaak BirdLife-partners – die de actie ter plaatse kunnen laten plaatsvinden. Tot op heden heeft het programma ten minste 483 bedreigde vogelsoorten geprofiteerd.

DE CRITICALS COLLECTION

Laysaneend

De zachte, nieuwsgierige laysaneend is een van de zeldzaamste watervogels ter wereld, afkomstig uit Hawaï en met nog maar een kleine populatie. Het zijn de kleine dingen aan deze verlegen, ernstig bedreigde eend die je hart veroveren, de witte komma rond beide ogen, het gevlekte bruine verenkleed met een nette flits van briljante blauwgroene kleur onder de vleugel. Met een extreem specifiek dieet dat heeft geleden onder de introductie van plagen en roofdieren, is de laysaneend al eens eerder bijna uitgestorven, gered door de onvermoeibare inspanningen van natuurbeschermers. We zijn vastbesloten om deze dappere eend niet alleen te zien overleven, maar ook te laten bloeien, en we weten dat je het ermee eens bent!

Manumea

De vlucht van de manumea - of kleine dodo - is beschreven als een ‘verre rollende donder’ die door de bossen van Samoa weerklinkt. De naam vertaalt zich naar "tand gefactureerde duif", maar alleen op het eerste gezicht lijkt het op een generieke duif, staar iets langer en je zult unieke kenmerken zien met oude wortels. De grote, felrode, extreem haakachtige snavel roept onmiddellijk een beroemd uitgestorven familielid en naamgenoot op: niemand minder dan de Dodo. De manumea is levende geschiedenis - de nauwste band die we hebben met een verdwijnend verleden. Dat maakt de snelle verdwijning van de Manumea alleen maar verontrustender, momenteel geloven experts dat er minder dan 70 in leven kunnen blijven. Deze afnemende populatie is te wijten aan een combinatie van factoren: geïntroduceerde roofdieren zoals katten en ratten, ongebreidelde ontbossing en jagers die de bedreigde soort vaak voor duiven verwarren. Veruit de meest bedreigde vogel in onze Criticals-collectie, dit is een link naar geschiedenis die het bewaren waard is.

Lepelbekstrandloper

Ten eerste is deze mooie steltloper een stuk kleiner dan je denkt. De lepelbekstrandloper, gevonden aan de kust van Zuidoost-Azië, is ongeveer zo groot als een kleine muis! De vogel die liefkozend 'lepeltje' wordt genoemd, is klein en elegant, met een roestkleurige kop en nek die spikkelt en vervaagt tot een romig wit lichaam, opgehouden door twee slanke zwarte poten. De ster van de show is natuurlijk de snavel waarnaar de vogel is vernoemd, lang en dun met een licht stervormige 'lepel' aan het einde. Deze kleine steltloper is enorm bedreigd als gevolg van snel verdwijnende habitats en heeft een populatie van ongeveer 120, en zonder serieuze tussenkomst wordt voorspeld dat hij binnen slechts tien jaar zal uitsterven. De snel afnemende populatie van de lepelbekstrandloper maakte het een maar al te voor de hand liggende keuze voor onze Criticals-collectie, die een schijnwerper werpt op deze prachtige steltloper en het tragische en vermijdbare lot waarmee hij momenteel wordt geconfronteerd.

Door een vogel te kopen, help je uitsterven te evoorkomen.

Zoals de Kaua'i ō' ō

We willen je vertellen over het laatste nummer van de Kaua'i‘ ō ‘ō, een sierlijke en mooie honingeter afkomstig uit Hawaï. In 1987 was de ooit overvloedige populatie van de Kaua'i ō' ō afgenomen tot een enkele vogel. Een reizende ornitholoog maakte een audio-opname van die vogel die zijn verkeringslied naar een leeg bos zong, zich er niet van bewust dat hij de laatste van zijn soort was, en riep om gezelschap dat nooit zou komen. De vogel werd niet lang daarna uitgestorven verklaard, als gevolg van vernietiging van het milieu en invasieve roofzuchtige soorten.

Wil je nog een andere manier om BirdLife International te steunen in de strijd tegen uitsterven? Je kunt rechtstreeks doneren aan het programma 'Preventing Extinctions' hieronder:

2022 Criticals Collection
S O L D O U T

Lesser Florican

Philippine Eagle

Balearic Shearwater

Ivory-billed Woodpecker

Black Stilt